Son Eklenenler

Türkiye Rock Tarihi 1: Saykodelik Yıllar | Güven Erkin Erkal

01:59 , , , , , ,

Esen Kitap, 2013



Kitap İncelemesi

Türkiye'nin Rock müzik geçmişiyle ilgili hem canlı tanıklık hem de arşivcilik anlamında en yetkin isimlerden birisi Güven Erkin Erkal.  Uzun yıllardır radyo ve TV'de program yapımı-sunumu ile birlikte eşzamanlı olarak sıkı bir arşiv de oluşturan Güven Erkin Erkal, bir süredir artık nostalji haline gelmiş bu arşivi de kitleyle paylaşmaya başladı.

Bu paylaşımların ilk önemli aşaması da Esen Kitap etiketiyle basılan Türkiye Rock Tarihi oldu. Esasen üç bölümlük bir serinin ilk bölümü olan bu kitap "Türkiye Rock Tarihi 1: Saykodelik Yıllar" adıyla hazırlandı. 2016'nın Nisan ayında ben bu satırları yazarken, kendisinin serinin ikinci cildinde son aşamaya geldiğini biliyorum.

Önceki pek çok Rock tarihi araştırmalarında olduğu gibi Güven abi de kitabına önce Rock müziğin kısa tarihini anlatarak, dolayısıyla Blues müziğin kökenlerine ve yine bu müziğin Türkiye'ye giriş dönemine değinerek başlamış. Yabancı askerlerin savaş döneminde Türkiye'de bulunması sayesinde ilk gitarın ve dolayısıyla bu müziğin ilk kez girişini Güven Erkin Erkal'dan önceki kitaplarda okumadım. Bir güncelleme olursa buraya da not düşülür elbette.

Erkal'ın tarzı, farklı alanlarda benzeri projeleri yapanlara öneride bulunduğu üzere, arşivlik görsellerin çoğunlukta ve öne çıkarılarak, metinlerin bunları destekler nitelikte ve hacimde olması üzerine kurulu. Türkiye Rock Tarihi de bu tarzla hazırlanmış. Yazar, önemli ve ilginç bilgileri verirken eğlenceli ve akıcı bir dil kullanır, akademik dilin hiçbir katmanına girmez ve adeta bir video belgesel izletecek şekilde kurgular kitabını.

Bu, bir bakıma bir artı olarak sayılırken bazılarınca eksi olarak sayılabilecek bir durum da (tartışılabilir elbet) politik arka planı çok öne çıkarmaması, buna bağlı bir durum olarak da akademik bir sistematikle kurgulamaması olarak düşünülebilir. Fakat illa tartışmaya açacaksak, görüntülü bir dokümanter ortaya koyma amacı göz önüne alındığında bu durumun bir eksiklik değil, tam tersine doğru bir karar olduğunu da düşünebiliriz elbet.

Güven Erkin Erkal, üç bölümlük seri ile birlikte kitapta yer alan bilgi ve dokümanterin üzerine fazlasını koyarak bir dizi sunum da hazırladı. Bir süredir farklı etkinliklerde anlattığı Türkiye Rock Tarihi belgesel sunumlarında Türkiye'nin yakın tarihini de eğlenceli notlarla okumak mümkün.

Bu sunumlardan hareketle, kitap serisi tamamlandığında karşımıza şöyle bir dizi çıkacağını bilebiliyoruz:

1.Bölüm: Saykodelik Yıllar (1920-1980)
2.Bölüm: Değişim Rüzgarları (1980-1996)
3.Bölüm: Şeytanın Çocukları (1996'dan Günümüze)

Kitap, özellikle görsel arşiv açısından zengin ve ulaşılabilirlik açısından eşsiz bir niteliğe sahip.

Arka Kapak/Tanıtım

İsmet Sıral, Deniz Harp Okulu öğrencilerinden kurulu bir grup, Erol Büyükburç ve Erkin Koray, 1950'li yılların ortasında Rock'n Roll'un ülkemize gelişini haber verdi. Bu başlangıç, Cem Karaca, Moğollar ve Mavi Işıklar gibi isimlerle büyük bir patlamaya dönüştü. 

Dünya gençlerini etkileyen trendler, siyasi hareketler ve "Psychedelic" denemeler, 1970'li yıllarda buraları da etkiledi. Anadolu pop - rock büyürken alternatif sesler de çıktı.

Tüm bunlardan önce, daha 1920'li yıllarda dünyada olup bitenlere kulak kabartan Türkiye'nin ilginç bir müzik tarihi var. "Cazcı"lar, "Velveleci"ler, "Çarlistoncu"lar, "Ye Yeci"ler, "Frik"ler ve "Bitli Hippi"ler... Hepsi bu kitapta…

Nerede Bulurum?

Bunlara da Bakabilirsiniz, Neden Bakmayasınız ki?

0 yorum

Fikirlerini bizimle paylaş.