Son Eklenenler

Türk Rock 2000 | Güven Erkin Erkal-Deniz Durukan

03:48 , , , , , , , ,

Stüdyo İmge, 2001



Kitap İncelemesi

Yakın dönem Türkçe Rock tarihi açısından en kıymetli çalışmalardan birisi olan Türk Rock 2000, adından da anlaşılacağı üzere başta yıllık olarak yayımlanmak üzere düşünülmüş. Rock tarihimizin sıkı arşivcisi Güven Erkin Erkal ile yazar-şair-editör Deniz Durukan’ın ortak çalışması olarak başlayan proje, sadece iki yıl sürmüş. Hatta sonraki yıl çıkacak olan Türk Rock 2001 çalışmasında Güven Erkin Erkal yok, Deniz Durukan tek başına.

Bir tür almanak ya da Türkçe Rock yıllığı niteliği taşıyan derlemede, yılın öne çıkan röportajları, albümleri, etkinlikleri yer alıyor. Derlenen içeriğin büyük bir kısmı dönemin dergilerinden Öküz’de yayımlanan röportajlardan oluşmakla birlikte sadece bu dergiyle de sınırlı kalmıyor.

Güven Erkin Erkal’ın yazdığı önsözde “Haydi, bundan böyle her yıl Rock ve türevlerinin ülkemizdeki ‘olup bitenleri’ni derleyelim” denilerek yola çıkıldığı anlatılıyor.



2000 yılı ile başlayan iki bölümlük serinin bu ilk kitabında daha çok, yılın albümleri ile ilgili bilgiler yer alıyor. Ayrıca sadece Rock ile sınırlı kalmayıp “yeraltı” ortak paydasından hareketle dönemin Yeraltı Operasyonu ve Nefret gibi Rap gruplarına da yer verilmiş. Her iki tür için de self yapım işlere öncelik verilmesi dikkate değer bir durum olmuş.

Öküz dergisinde yayımlanıp da kitaba alınmış olan röportajlar arasında Hardal, Bulutsuzluk Özlemi, Pentagram, Objektif, Kargo, Haluk Levent, Yaşar Kurt, Radical Noise, Turgut Berkes gibi isimler göze çarpıyor.

Kitabın son bölümüne ayrılan renkli albüm içerisinde ise dönemin Rock dergilerinden ve etkinlik afişlerinden seçkiler var.





İçeriği, üretim ruhu ve dili açısından amatörlüğün samimiyetinden ayrılmadan nitelikli bir işin ortaya koyulduğu Türk Rock 2000’de eğlenceli ve önemli detaylar da var.

Crunch isimli grup elemanları ile yazarların sohbeti, kendi içinde gergin seyretmişse de bugün
epey eğlenilerek okunuyor. 

Bulutsuzluk Özlemi'nin Barış Manço yorumu.

Bir diğer önemli detay da Türkçe Rock ve müzik tarihine çok sıkı bir albüm bırakıp ortalardan kaybolan Eren Kazım Akay’ın bir röportajı olması. Ezel Akay’ın kardeşi olan Eren Kazım Akay’ın heykeltraş olduğu biliniyor. Bir süre önce Güven abiye (Erkin Erkal) sorduğumda “Bir albüm çalışması vardı ama ne zamandır haber yok” tadında bir cevap almıştım. 



Serinin devamı için Bkz: Türk Rock 2001 ve İyiler Siyah Giyer

Arka Kapak/Tanıtım

Rock 2000, dünyada ve Türkiye'de, müzik kültürünün giderek şekil değiştirdiği bir dönemde, ülkemizde rock'ın alternatif seslerini tanıtmayı hedefleyen bir çalışma. 

Öküz Dergisi'nin "Long Play" sayfalarından da tanıdığımız, avandgarde ve underground rock müzeğinin titiz arşivcisi Güven Erkin Erkal ile son yılların öne çıkan müzik yazarı Deniz Durukan'ın 2000 yılına ilişkin bir değinisi olan bu kitap aynı zamanda Türk rock müziğine değişik bir bakış açısı da sunuyor. 

2000 yılında neler oldu, kimler albüm ya da demo çıkardı, müzik endüstrisinde değişen anlayışlar ve Türk Rock'ına emek verenler hakkında merak ettiğiniz her şey. Albümler, fanzinler, konserler ve rock müziğinde 2000 yılına damgasını vuranlar; Hardal, Bulutsuzluk Özlemi, Pentagram, Vedat Sakman, Objektif, Kargo, Haluk Levent, Taner Öngür, Yaşar Kurt, Radical Noise, Crunch, Mor ve Ötesi, Rashit, Eren Kazım Akay ve Turgut Berkes'le röportajlar, çok özel fotoğraflarla birlikte bu kitapta.

Nerede Bulurum?

NadirKitap

Bunlara da Bakabilirsiniz, Neden Bakmayasınız ki?

0 yorum

Fikirlerini bizimle paylaş.