Son Eklenenler

Türkiye’de Punk ve Yeraltı Kaynaklarının Kesintili Tarihi 1978-1999 | Sezgin Boynik-Tolga Güldallı

17:42 , , , , , , ,

 BAS, 2007




Kitap İncelemesi

Birçok açıdan çok kıymetli bir Punk kitabı ile karşı karşıyayız. "Türkiye’de Punk ve Yeraltı Kaynaklarının Kesintili Tarihi" her şeyden önce Türkçede hazırlanmış en kapsamlı ve en nitelikli Punk müzik kitabı. Öte yandan, Batı'daki benzeri kolektif ve avangard ürünler ile benzer yöntem ve işçiliğe sahip, Punk müzik üzerine "Punk'ça" kitap yapalım derken nitelikten ödün vermeyen bir proje.

Sanat ve sanatçı kitapları basmak için bir araya gelen BAS isimli kolektiften çıkan kitabın editörleri Sezgin Boynik ve Tolga Güldallı. "Türkiye'de Punk yok" yanılgısına sıkı bir karşı çıkış olan kitap, kapsamı içerisine 1978'de Tünay Akdeniz'le başlayıp 1999'da Athena'nın çıkışına kadarki dönemi alıyor.

"Rock Kütüphanesi" bibliyografyası içerisinde yer alan kitapların yarısından fazlası artık baskısı bulunmayıp sahafta ve dolayısıyla NadirKitap veritabanında bulunan kitaplar. Ancak bu güzide kitap, bu konuda da istisnalığını koruyor ve baskısı olmadığı gibi sahafların veri tabanında da bulunmuyor artık.

Kitap yerine tadımlık bilgiler ve görseller sunan WEB SİTESİ, ikinci bir gelişmeye kadar meraklısını avutabilir. Çıkar çıkmaz ana akım medyada düşecek kadar İLGİ GÖREN kitabın yeni baskısı gelir mi; bilemiyoruz...

500 küsur sayfalık bir içeriği, kaliteli baskısı ile birlikte kitap kapsamındaki Türk Punk gruplarının ve şarkılarının yer aldığı bir CD de baskının içerisinde yer alıyor. CD içeriği şöyle (ekşisözlük'ten alıntıdır):

1 – tünay akdeniz & çığrışım - dişi denen canlı 
2 – headbangers - suratına işemek istiyorum 
3 – novaya zemlja - o yaylanın çimenine 
4 – radical noise - körsün 
5 – moribund youth - pollution 
6 – low sexual desire - hasta oldum ya 
7 – noisy mob - sağ veya sol 
8 – ask ıt why - pasta 
9 – spinners - la la la 
10 – tampon - dolapdere 
11 – leblebi - keşke keşke 
12 – violent pop - cockroach 
13 – s.a.d. - they got the power 
14 – moribund youth - exist 
15 – noisy mob - domuz çiftliği 
16 – novaya zemlja - riki tiki pom 
17 – tampon - mavi pembe 
18 – kranch - thank you 
19 – turmoil - fuck off & pray 
20 – headbangers - beni ilgilendirmez 
21 – radical noise - enough 
22 – low sexual desire - ölümün rengi 
23 – turmoil - condemnation (fuck you u.s.a.) 
24 – deathroom - violate the new born 
25 – kranch - find my dead body 
26 – headbangers - ayak 
27 – noisy mob - kısır döngü 
28 – bülent tangay & tokyo 2000

Arka Kapak/Tanıtım

"Türkiye'de Punk ve Yeraltı Kaynaklarının Kesintili Tarihi 1978-1999", 80'li yıllardan, 90'lı yılların sonlarına Türkiye'de Punk'ın kendini somut olarak ifade ettiği müzik ve yeraltı kaynaklarını içeriyor. Döneme tanıklık etmiş belli başlı grup ve kişilerle yapılmış söyleşiler, 100'e yakın görsel ve o dönemlere ait grupların çoğu ilk kez gün yüzüne çıkan kayıtlardan oluşan tamamlayıcı CD'si ile konusundaki bu "ilk" kitap, Punk'ın Türkiye'deki kesintili tarihini merak edenler için gerçek bir kaynak niteliğinde.

Bunlara da Bakabilirsiniz, Neden Bakmayasınız ki?

0 yorum

Fikirlerini bizimle paylaş.