Son Eklenenler

Metallica: Mahşerin Dört Atlısı | Sadi Tirak - Erdem Tatar

02:29 , , , , , , , ,

Esen Kitap, 2014




Kitap İncelemesi

Bu bibliyografyada yer alan kitapların geneline baktığımızda, yabancı gruplar içerisinde, hakkında en çok kalem oynatılanlardan birisinin de Metallica olduğunu görürüz. 1990'ların sonu 2000’lerin başındaki bu Metallica bolluğu, 2014 Temmuz ayında yeni bir kitap ile pekiştirildi ve Türkçede yazılmış en nitelikli, gösterişli ve hacimli Metallica kitabıyla sonuçlandı.

Müzik yazarları Sadi Tirak ve Erdem Tatar imzasını taşıyan "Metallica: Mahşerin Dört Atlısı" kitabını bu şekilde överken, geçmişteki örnekleri gömmek veya bu kitabı uçurmak yanılgılarına düşmeyelim. Kuşkusuz ki basılı ve dijital kaynaklara ulaşmanın, önceki Metallica kitaplarının yazar ve çevirmenlerine göre daha kolay olduğu bir dönemde yazılması ve elbette Metallica tarihinin daha çok veriye sahip olması bu kitabı en nitelikli ve hacimli Metallica kitabı haline getiriyor. İki yazarın incelikli işçiliği, araştırmacılıklarının olduğu kadar kaleme döküşlerinin de akıcı ve eğlenceli olması, kitabı güçlü bir kitap haline getiren en önemli özellikler…

TÜYAP'ta imza alırken "Devamı olacak mı?" diye sorunca birbirlerine bakıp "Devamı mı, ehi ehi?" demişlerdi. Oysa ki başka grupların biyografilerini yazıp yazmayacaklarını sormuştum. Bu da böyle bir anımdır.
Öte yandan, sadece grubun müzik tarihini standart notlarla vermekle kalmayan yazarlar, hem görsellerle içeriği zenginleştiriyor, hem de Metallica’nın 30 küsur yıllık tarihi üzerinden Rock müzik tarihini de aydınlatıyor. Kitaptaki “Metallica’dan Önce” başlığından da anlaşıldığı gibi, önce tarihsel çerçeveyi kuşbakışı çiziyor, daha sonra Lars ve James’in hayatlarına ayrı ayrı odaklanarak çerçeveyi bazen daraltıp bazen genişletmek suretiyle hareketli ve detaylı bir tarih sunuyor.

Az çok Rock ve/veya Metallica seven herkesin bilebileceği genel bilgilerin dışında satır arasında kalmış ilginç detaylarla bir Rock ve Metallica tarihi okumak isteyenler için ilaç gibi gelecek bir kitap olduğunu söyleyerek faslı kapatabiliriz. 

Esen Kitap etiketi ve Mazhar Bilgiç tasarımı kapağıyla ilk olarak Temmuz 2014’te çıkan kitap, hemen sonraki ay 2.baskısını yapmış. Yayımının ardından Hard Rock İstanbul'da da epey sıkı bir lansman gerçekleştirilmişti.

Arka Kapak/Tanıtım

Kariyerinde 30 yılı devirmiş olmasına rağmen hâlâ milyonları peşinden sürükleyebilen, bir müzik tarzına liderlik eden, her yıl toplam albüm satışına birkaç milyon ekleyen, hemen her konseri kapalı gişe geçen ve en önemlisi, bu kadar uzun süre ilham vermeye devam eden çok fazla grup yok artık. 

Metallica sadece metal dünyasının değil, tüm müzik tarihinin gelmiş geçmiş en büyük gruplarından biri. Ve böylesine büyük bir efsanenin tüm kariyeri, bugüne kadar yazılmış en kapsamlı Türkçe içerikle bu kitabın içinde sizi bekliyor. Heavy metal'in doğumu, thrash metal'in ortaya çıkışı, Metallica elemanlarının ve grubun kariyerinde önemli rolleri olan insanların bizzat kendi açıklamalarıyla desteklenmiş dönem analizleri, grubun tüm stüdyo albümlerinin, konser albümlerinin, video albümlerinin, filmlerinin ve kliplerinin detaylı incelemeleri, grup elemanlarının profil sayfaları, ünlülerin Metallica hakkındaki unutulmaz demeçleri ve çok özel fotoğraflar...

Metallica: Mahşerin Dört Atlısı, bir biyografi kitabından çok daha fazlası. Bu kitabın içinde, müziği sadece dinlemekle yetinmeyenler için sürükleyici bir macera yatıyor. Bu kitabın içinde, pes etmeyenlerin tarihi yazıyor... 

Nerede Bulurum?

Bunlara da Bakabilirsiniz, Neden Bakmayasınız ki?

0 yorum

Fikirlerini bizimle paylaş.