Son Eklenenler

Delikasap: 13.Yıl Koleksiyon Baskısı | Kolektif- Yay.Haz.: Murat Arda

02:55 , , , , , , , ,

Esen Kitap, 2014
Editör: Serpil Kurtay



Kitap İncelemesi

Bu kitabı, daha doğrusu bu özel baskıyı anlatmak için önce Delikasap’ı bilmek gerekiyor (Özgür Şef'in restoranlar zincirini kastetmiyorum elbet). 2016 itibariyle 16.yılını dolduran bir “Rock’n Roll Kültürü Mecmuası” olan Delikasap, esasen Delikasap.org üzerinde online yayın yapan bir mecra olsa da, belirsiz zamanlarda ve periyotlarda basılı dergi versiyonuyla da çıkmış bir oluşum.

Röportajlar, haberler, inceleme ve yorumlarla sıkı bir arşive ve geniş bir kadroya sahip olduğunu söylemek gerek. Bu kadro kelimesi de katkı verenlerle birleşince kemik bir oluşumdan ziyade bir “Rock severler geçidi” haline geliyor.

Delikasap’ın dergi formatında basılı arşivini takip etmek ve buraya almak kolay olmadığı için “13.yıl” başlığı olması sebebiyle bu baskıdan söz etmek daha doğru olacak. 

Bu 13.yıl özel baskısından önce yaklaşık 2 yılda bir olmak üzere farklı yayınevlerinden yapılmış özel baskılar olduğunu ekleyelim. Geçmiş baskıları bulmak zor ancak sırasıyla Hrant Dink, Aziz Nesin, Can Yücel ve Yaşar Kemal'e ithaf edilmek üzere 4 özel baskı daha yapılmış.

2014 tarihli 13.yıl özel baskısı ise Nazım Hikmet’e ithaf edildi ve Esen Kitap etiketiyle basıldı. Murat Arda’nın yayına hazırladığı bu özel baskı, hem görsel hem içerik itibariyle doyurucudan da öte nitelikte. Sadece yayımlandığı yıla yakın dönemleri değil yakın geçmişi de gerek Rock kültürü, gerek sosyopolitik açısından ele alınan çok sayıda yazının olduğu baskı, bir anlamda genişletilmiş almanak niteliğine de sahip. Gezi direnişinin hemen ardından çıkması sebebiyle Gezi’ye de bol atıfta bulunan kitabın içindekiler bölümünü paylaşmayı, hem fikir vermesi hem de detaylıca anlatması uzun sürecek kadar dolu olması sebebiyle yeterli bulmak durumundayım.




İçerikle ilgili fikir vermesi için bir örnek de, Veysel Barışsever’in çok severek ve duygulanarak okuduğum şu yazısından vereyim:



 

Arka Kapak/Tanıtım

2001 yılında, bir internet dergisi olarak yayın hayatına başlayan Delikasap, bir grup müziksever, gazeteci, dağcı, rockçı, fotoğrafçı, heavy-metal bağımlısı ismin "kendi düşüncelerini temsil edebilecek bir alternatif medya yaratma amacıyla" oluşturdukları kolektif bir basın girişimidir. Delikasap dergisi, şimdiye kadar sırasıyla Hrant Dink, Aziz Nesin, Can Yücel ve Yaşar Kemal'e ithaf ettiği özel koleksiyon baskıları hazırladı. 13. yılını dolduran dergi, bu koleksiyon sayısını Nâzım Hikmet'e adadı. 

Televizyon, internet, radyo gibi yazılı ve görsel-işitsel basın ortamları, günlük gazeteler ve sosyal medya enstrümanlarıyla ortaklaşa ve kurumsal işbirlikleri yapan Delikasap, bu disiplinlerarası kültürel alışverişi, müzik festivallerinden felsefe organizasyonlarına kadar geniş bir alanda sosyal yaşama ve gündelik hayata sunuyor. Nâzım Hikmet'e adanan bu koleksiyon sayısında da derginin çeşitli festivaller, gruplar, konserler, sanatçılar ve onların gündemlerine dair önemli yazıları bulabilirsiniz. 

Nerede Bulurum?

Bunlara da Bakabilirsiniz, Neden Bakmayasınız ki?

0 yorum

Fikirlerini bizimle paylaş.