Son Eklenenler

İyiler Siyah Giyer: 2000'li Yıllarda Rock | Deniz Durukan

04:15 , , , , , , ,

Everest Yayınları, 2004
(Genişletilmiş İkinci Baskı 2006)



Kitap İncelemesi

Bibliyografyada yer alan “Türk Rock 2000” ve “Türk Rock 2001” kitaplarını okuduktan sonra bu kısmı okumanız önerilir.

2000’de Güven Erkin Erkal ile Deniz Durukan’ın başladığı, 2001’de Durukan’ın tek başına hazırladığı iki kitaplık Türk Rock serisini toparlayıp zenginleştiren bir kitap olarak nitelendirebiliriz “İyiler Siyah Giyer”i; ama sadece önceki iki kitabın toplamından ibaret olmadığının altını çizelim.

Yine önceki kitapların formatına sadık kalınan; yani Türkiye Rock piyasasındaki önemli olayları, albümleri, etkinlikleri, dokümanları ve röportajları içeren kitap, kapsam olarak 2000-2003 yılları arasını seçmiş.

Düş Sokağı Sakinleri’nin ayrılma sürecinin ipuçlarını, Eren Kazım Akay’ın röportajını, Cem Karaca’yı, Cemali’yi, İlhan İrem’i, Taner Öngür ile Rock’n Coke-BarışaRock tartışmasını bulmak mümkün.

Başka neler bulabiliyoruz? Rock camiasındaki ölümler, intiharlar, tartışmalar, dönemin önemli etkinlikleri, büyük konserleri, müzik yayınları, alvüm incelemeleri, Roxy yarışmalarını, önemli festival ve organizasyonları ve daha fazlası…

Özellikle, yapılan röportajlarda hem popüler isimlerle sınırlı kalmadan zamanın underground isimlerine yer verilmesi, hem de röportaj üslubunun gerçekçi, samimi, yer yer tartışmalı olması, bugünkü müzik yayıncılığında bulamadığımız durumlar olarak kitabı bir kat daha önemli yapıyor.

Kitabı oluşturan dört bölümün başlıkları da ilgi çekici:

2000 - Değişim Rüzgârları
2001 - Dijital Yalnızlıklar Çağı
2002 - Renklerin İçinde
2003 - Sponsorlar Savaşı

Burada bir not düşelim; konu karışmasın diye sona bıraktım: Kitap, 2004 yılındaki ilk baskısından iki yl sonra, 2006'da genişletilmiş bir yeni baskı yaptı. Yine Everest Yayınları etiketiyle çıkan bu genişletilmiş baskıda iki yeni bölüm, yani iki yılın daha arşivi yer alıyor:

2004 - Ses Yoksa Resim Var
2005 - Geldim, Gördüm, Öptüm

Yani teorik olarak 2000 ile başlayan, genişletilmiş baskı ile toplamda 4 bölümlük bir seri niteliğine sahip olan “Türk Rock” serisi, bu sayede 2000’li yılların ilk 5 yılını derleyip toparlayıp en önemli ve muhtemelen artık bulamayacağımız detaylarla bizlere sunuyor.

Arka Kapak/Tanıtım

İyiler Siyah Giyer’in ilk baskısı yayınlanalı iki yıl olmuş. Bu geçeniki yıl boyunca müziğin ritmi hiç azalmadı, alternatif müziklerin, rock’ın yükselişine tanık olduk. Elbette, ülkemizde rock müziğin miladı 2000’ler değil. 1960’lardan itibaren süregelen rock müziğin kökleri Erkin Koray, Cem Karaca, Moğollar gibi isimlere dayanıyor. 2000’lerde iyice olgunlaşan, bir kültür haline gelen rock’ın temelinde bu isimlerin payı büyük. Belki de ilk önce geçmişe bakmak, o günleri kayda geçirmek gerekirdi. Sondan başlamak ise tercih değil, bugüne bire bir tanık olmanın getirdiği acil bir yükümlülük. Sondan başlamak, geçmişe bakmanın başka bir yolu. Dolaycısıyla, düne bakarak bugünün değerlendirmek söz konusu İyiler Siyah Giyer’de.

2000’lerde Türkiye rock’ı yeniden keşfetti. Pop müziğin gittikçe kalitesizleşmesi, rock’a olan ilgiyi de arttırdı. Bu, rock’ın popülerleşme sürecine girdiğinin bir göstergesi elbette. İyi müzik dinlemek, ama bu müzikte pop tadında bir şeyler de bulmak isteyen özel bir dinleyici kitlesinin oluşması, rock’ın bir ölçüde popüler alana kaymasına neden oldu.

Tüm rock’ın eskimeyen isimlerinin yanında müzik piyasasında henüz keşfedilmemiş genç gruplar da hayata, müziğe, topluma bakışlarını kendi ağızlarından duyuyorlar rock meraklılarına. Rockseverleri buluşturan büyük organizasyonlar, tartışmalara yol açan festivaller de rock kültürünün süzgecinden geçirilerek değerlendiriyor.

Müziğin rengi olur mu? Elbette olur! Hayatın, sistemin insana uyguladığı şiddet karşısında sesini çıkarmayı tercih eden, hem de o sesi olabilecek en yüksek volümle, en sarsıcı biçimde çıkaran müziğe ancak siyah yakışır.

Nerede Bulurum?

İlk Baskı İçin NadirKitap
İkinci Baskı İçin DR ve KitapYurdu

Bunlara da Bakabilirsiniz, Neden Bakmayasınız ki?

0 yorum

Fikirlerini bizimle paylaş.