Son Eklenenler

68 Çığlıkları: Anadolu Rock/Anadolu Protest/Anadolu Pop-Müziğimizde Büyük Atılım Dönemi | Akın Ok

22:04 , , , , , , , , , , ,

Broy Yayınevi, 1994




Kitap İncelemesi

Türkiye'de 60'ların yaklaşık olarak başından itibaren gelişen, kimi noktalarda dönemin pop müziği ile kesişse de Anadolu Rock anlamında kendi alanını da açan dönem, pek çok açıdan incelenip ele alınmışsa da dönemin dünya ve Türkiye kapsamındaki siyasi atmosferine paralel bir inceleme "kitap" anlamında pek yapılmamıştı. 

İşte Akın Ok'un bu kitabı, bu anlamda önemli bir çalışma. Bir arşivcilik çalışması ve çabasıyla oluşturulmuş. Özellikle çiçek çocukları ile başlayan dönemin bizdeki yansımalarını ve bizim müziğimizin dünyaya entegre olma çabasını gözetirken 1980 darbesine kadar geliyor ve bu darbeyle yaşanan kesintiye vurgu yapılıyor.

Adının işaret ettiği üzere 1968 gençlik hareketini ve 68 Kuşağı'nı izlek alan yazar, bu izleği kapitalizm ve emperyalizme karşı yaşanan ideolojik mücadele ekseninde müzik hayatındaki yansımaları anlamında inceliyor. Bu yüzden de öncelikle dönemin ideolojik ve siyasi durumunu tarihler ve olaylarla anlatıyor yazar.

Ancak tüm bu anlattıklarımız, kitabın akademik bir yöntem ve üslupla yazıldığını düşündürmesin. Kitap esasen bir derleme. Akın Ok, siyasi olaylar çerçevesinde dönemi yaşayan ve/veya bilen isimlerin bu dönemin müziğine dair yazılarını derlemiş. Peki kimler var ve "kimler yok" bu isimler arasında?



Kitabın başlarında, öncelikle söz konusu yorum içerikli yazılar yer alırken bu bölümün ardından dönemin önemli sanatçıları üzerine çeşitli yazarların anlatıları, değerlendirmeleri ve ilgi çekici fotoğrafları yer alıyor. Hatta bazı bölümlere şarkılardan sözler de konulmuş. Tam bir yöntem benimsenmek yerine röportaj, yazı, anlatı, anı ve yorum gibi türlerin bir araya getirildiği bir kitap olmuş.



Arka Kapak/Tanıtım

68 Çığlıkları müziğimizin, ilk muhalif örnekleridir. Kendi müzikal çizgilerini akademik noktaya vardıran bir başarı göstermişlerdir. Müzik okullarında bile, öğretilmeyen dersleri deneysel çabalarıyla günün toplumsal potasında eritmişlerdir. Halen 12 Eylül Militarizmi'nin getirdiği kültür erozyonunda, Cem Karaca, Barış Manço, Özdemir Erdoğan, Fikret Kızılok, Bülent Ortaçgil, MFÖ, Ünal Büyükgönenç, Doğan Canku, Hümeyra, Edip Akbayram, Erkin Koray, Cahit Berkay, Sarper Özsan, Turhan Yükselen, Oğuz Durukan, Taner Öngür, Mehmet Soyarslan, Esin Afşar, Uğur Dikmen kasetleri tozlu dumanlıdır. Onlara ulaşmak için korsan arşivlerinden faydalanmanız gerekir. Bu 68 Çığlıkları'nı arayıp bulmak zorundayız...

Nerede Bulurum?

NadirKitap

Bunlara da Bakabilirsiniz, Neden Bakmayasınız ki?

0 yorum

Fikirlerini bizimle paylaş.